Historie

Heuven PCA en PCA Mobile

Foto van René Heuven

René Heuven

René Heuven legt de basis van zijn ondernemerschap in 1994, met de start van ‘Heuven PCA’. Heuven, pas afgestudeerd op Technische Informatica aan de Universiteit Twente, begint zijn zogeheten garagebedrijfje op de zolder van zijn ouderlijk huis. Hij programmeert voor het platform EPOC op Psion handhelds. De naam EPOC verandert in EPOC5 wanneer Psions softwaredivisie wordt verkocht aan Nokia, om later SymbianOS te worden gedoopt (het besturingssysteem voor de Nokia Communicator).

Na 6 jaar sterk zijn in field service oplossingen wordt Heuven PCA officieel Symbian Training Partner (STP). Het platform Symbian OS is inmiddels zo groot dat Nokia het heeft ondergebracht in een apart bedrijf met partners als Motorola, Sony Ericsson en Panasonic. Platformontwikkelaars van alle fabrikanten hebben baat bij de training die Heuven PCA aanbiedt. Het bedrijf verandert haar naam naar het internationalere ‘PCA Mobile’, met René Heuven als CTO.

PCA Mobile en de oprichting van Inmote

Wanneer Nokia’s Communicator  plaats maakt voor het S60-platform, wordt kennis van Symbian OS een ware must. PCA Mobile wordt hét aanspreekpunt voor trainingen in Europa, met Digia in Finland als goede tweede.  En niet alleen binnen Europa zijn de trainingen populair: naast verzoeken uit Duitsland, Finland en Hongarije, vliegt PCA Mobile zelfs naar Taiwan, voor het trainen van Quanta’s R&D-afdeling.

Na enkele jaren veranderen de belangen binnen PCA Mobile. Het is hét moment voor René Heuven om zijn grenzen te verleggen. Hij verlaat het bedrijf en richt Inmote op, dat haar naam dankt aan zijn credo ‘Into Mobile Technology’. René Heuven heeft in de afgelopen jaren gefungeerd als projectmanager, architect, lead-ontwikkelaar, consultant en trainer. Met Inmote gaat hij op frequentere basis Symbian-trainingen aanbieden, zonder PCA Mobile in het vaarwater te zitten. Inmote wordt verwelkomd bij Sony Ericsson in Zweden en bij Symbian Software Ltd in Londen. Door laatstgenoemde weet Inmote een groot aantal contacten in het vakgebied op te doen.

Ondertussen is Inmote ook druk met nevenactiviteiten op het vasteland. Bij Teleca Germany werkt het bedrijf mee aan het platform van de Nokia N-Gage, dat gebaseerd is op Symbian OS. Ook verzorgt Inmote eind 2007 trainingen bij Teleca Poland, Teleca Germany, Freescale in India en voor CCC Software in Hongarije.

Inmote wordt Accredited Symbian Developer Partner

In 2008 kwalificeert Inmote zich zelfs als Accredited Symbian Developer Partner. Dat opent deuren om zelf examens af te nemen en ontwikkelaars als zodanig te certificeren. Met deze status neemt het aantal geboekte trainingen een hoge vlucht. Inmote verzorgt trainingen in o.a. Brazilië (Venturus), Tel Aviv (LogTel), en dichter bij huis in Polen en Duitsland (Teleca).

Eind 2008 maken Motorola en Sony Ericsson de overstap naar Android. Mede door de bankencrisis neemt de vraag naar trainingen sterk af, maar Inmote vindt in 2009 nieuwe markten voor haar expertise. Bijvoorbeeld in softwareontwikkeling voor een klant die oplossingen ontwikkelt voor de beveiliging van mobiele communicatie.

Tussendoor verzorgt Inmote af en toe nog trainingen, maar het kijkt nu ook uit naar andere platformen. Het bedrijf, dat inmiddels kantoor houdt in Nijverdal, neemt ontwikkelaars aan die zich hebben gespecialiseerd in BlackBerry, Android en iOS. Afhankelijk van de vraag werken zij mee aan elkaars projecten. Zo vormt zich rond René Heuven een kleine groep veelzijdige ontwikkelaars welke inzetbaar is op meerdere platformen.

Inmote breidt uit

Foto van het kantoor in Enschede.

Kantoor in Enschede

In 2012 opent Inmote een kantoor in Düsseldorf, om zich te profileren op de Duitse markt. In het kantoor te Nijverdal voegt inbouwbedrijf Alysgo zich bij Inmote. De twee bedrijven maken een afspraak om samen te werken op nieuwe projecten. Inmote ontwikkelt de software, Alysgo levert de hardware en voert de installatie uit. De volgende maanden staan in het teken van nieuwe projecten, alsook een nieuwe locatie. Inmote vestigt zich aan de Hengelosestraat in Enschede en Alysgo verhuist mee. De locatie is uitstekend voor zowel werknemers als klanten. Recht tegenover Universiteit Twente, dicht bij grote uitvalswegen.

Medio 2013 besluiten Alysgo en Inmote onafhankelijk van elkaar verder te gaan. Alysgo’s kantoor verhuist naar Almelo. Inmote legt zich vanaf dat moment toe op de gezondheidszorg. Het bedrijf komt in aanraking met enkele waardevolle innovaties en weet bij bootcamps en innovatieprijzen vaak uit te blinken. Eenvoud, verpakt in een goed verhaal, opent voor Inmote de deuren in de zorgsector.

Begin 2014 wordt zusterbedrijf Inmote MedTech opgericht. Compagnon Bart Groothuijze staat hier aan het roer. Inmote MedTech krijgt al gauw naam bij grote zorginstanties in Nederland en Duitsland. Door samen vanuit een concept te starten staan ze sterk in de markt. Dit zal de komende jaren blijken!