Bakkerij Holland

Bakkerij Holland (https://www.bakkerijholland.nl/nl-nl/) is een volledig geautomatiseerde bakkerij met vestigingen in Vriezenveen en Rozendaal. In het familiebedrijf wordt continu gewerkt aan het verbeteren van de ICT processen. Inmote bracht middels een consultancy project het ICT landschap bij Bakkerij Holland in kaart. In de rapportage worden duidelijk voor elke afdeling de werkprocessen, de afzonderlijke software systemen en de onderlinge koppelingen geïdentificeerd. Belangrijke systemen bij Bakkerij Holland zijn ORBAK2 (recepten), PlanBox (productie planning), PC DATA (order picking), TripView (route planning), SALTO (toegangscontrole en urenregistratie), AccountView (administratie) en Nmbrs (salarisverwerking).

Mede uit deze rapportage vloeide voort dat de handmatige planning (in Excel) voor de inpakafdeling voor verbetering vatbaar was. Bij Bakkerij Holland wordt veel gewerkt met uitzendkrachten. In principe is de broodproductie per uur bekend. De inpakafdeling is verantwoordelijk voor het klaarzetten van het bestelde brood in trollies voor transport naar de verschillende winkels. 80 vrachtwagens zijn dagelijks onderweg om het verse brood stipt op tijd in supermarkten in Nederland en omringende landen af te leveren. De planner voor de inpakafdeling poogt met Excel een zo kosten gunstig mogelijke inzetplanning te maken (aantal inpakkers per uur op basis van de hoeveelheden geproduceerde broden per uur). Daarbij dient de planner rekening te houden met CAO voorschriften qua maximale werktijden en toeslagen. Ook gelden er regels met betrekking tot het aantal inpakkers dat gelijktijdig in de hal aanwezig mag zijn en de maximale hoeveelheid brood dat op voorraad kan staan. Als de aanvoer van brood niet snel genoeg verwerkt kan worden, dan raken de looppaden verstopt. Inmote heeft bijdrage aan een aanzienlijke verbetering voor het maken van een dergelijke planning. Middels een simulator worden de broodproductie per uur en de restricties (regels) als input genomen en wordt automatisch een planadvies gegenereerd in Excel. Het algorithme is gebaseerd op een stukje combinatorische wiskunde waarbij op basis van de regels eerst een flink aantal onmogelijke planvarianten worden uitgesloten. In de laatste fase van de planning blijven vervolgens nog slechts enkele planvarianten over. En deze varianten krijgen een score op basis van de gerelateerde kosten. De planvariant met de laagste kosten wordt uiteindelijk voorgesteld aan de planner. Dit planadvies kan door de planner vervolgens nog handmatig worden bijgesteld.

Technologie/Keywords
WinDev, Planbox, MS SQL, C#, Consultancy, UML, BPMN (Business Process Modeling Notation), semi-automatische planning inpakafdeling, combinatorische wiskunde, algorithmen.

Maak een afspraak